wtorek, 24 marca 2015

Kopertki serowe z konfiturą

Bardzo polecam takie ciasteczka bez cukru. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze ciepłe. Są tak pyszne, że od razu znikają z talerza. Idealne z kubkiem mleka, gorącej herbaty lub filiżanką kawy. Ciasto jest bez cukru, więc po upieczeniu możecie je oprószyć cukrem pudrem. Ja do swoich kopertek użyłam dżemu z czarnej porzeczki domowej roboty. Polecam upieczcie koniecznie. Warto :)














Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
30 dag zmielonego białego sera ( u mnie chudy )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
dowolna twarda marmolada ( około pół szklanki )
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie:


1. Ciasto: Podane składniki przekładamy do miski.


2. Zagniatanie: Następnie zagniatamy mięciutkie ciasto.


3. Formowanie: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy kwadraty o boku około 6-7 cm.Na środek każdego kwadratu nakładamy trochę marmolady,unosimy cztery rogi do góry i zlepiamy.


4. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut,w temperaturze 180 stopni,do zrumienia.


5. Podanie: Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.Smacznego.


 Moje rady: 
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 3 blaszki ciasteczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz