niedziela, 15 marca 2015

Indyjskie chlebki naan.

Bardzo pyszne chlebki z czarnuszką.Przepis pochodzi z kuchni indyjskiej.Z wierzchu chrupiąca skórka ,a w środku puszyste ciasto.Idealne na przekąskę,śniadanie lub kolację.Zapraszam.





Składniki:

2 szklanki mąki pszennej ( typ 450 )
2 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki oliwy
pół szklanki ciepłego mleka
2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka czarnuszki
szczypta proszku do pieczenia

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Do mąki dodać olej,sól,proszek do pieczenia,wyrośnięte drożdże,czarnuszkę ,jogurt,wbić jajko i zagnieść ciasto.


3. Ciasto podzielić na 4 części,każdą część wałkować na podłużny placek i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



4. Następnie chlebki pieczemy około 35-45 minut w temperaturze 200 stopni.


5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz