Składniki:
50 dag mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży
10 dag cukru
15 dag masła
2 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
5 dag masła
cynamon i cukier według uznania
mąka do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mleka i 1 łyżką mąki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu żeby drożdże ruszyły.Masło roztapiamy i lekko studzimy.
2.Do mąki dodajemy drożdże,mleko,cukier,jajka,szczyptę soli i zagniatamy ciasto,na koniec dodajemy ostudzone masło.Zagniatamy gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
3.5 dag masła rozpuszczamy i lekko studzimy.Ciasto dzielimy na 2 części,każdą
część wałkujemy na prostokąt,następnie smarujemy rozpuszczonym masłem,posypujemy cukrem i cynamonem
według uznania.
4. Następnie ciasto zawijamy w rulon i kroimy w plastry,układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza