poniedziałek, 23 marca 2015

Chlebek serowy.

Mięciutki i lekko wilgotny chlebek za sprawą sera,pachnący za sprawą ziół.Uwielbiam takie chlebki.Zapraszam.




Składniki:
 3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 450 )
około półtorej szklanki ciepłego mleka
5 dag drożdży
półtorej łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
10 dag sera żółtego
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano

dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
olej do posmarowania formy
otręby pszenne do posypania formy

Wykonanie:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Do mąki dać olej,sól,zioła,ser,drożdże i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść ciasto.Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.


4. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i przełożyć go do blaszki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm,posmarowanej olejem i posypanej otrębami.


5. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

6. Chlebek piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni.


7. Upieczony chlebek wystudzić.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz