wtorek, 24 marca 2015

Piernik bez jajek.

Jak na ciasto bez jajek piernik wychodzi bardzo puszysty i delikatny w smaku.Możemy go również polać polewą czekoladową.Zapraszam.




Składniki:
 3 szklanki mąki tortowej
2 szklanki zsiadłego mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
3 łyżki powidła śliwkowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
12,5 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Masło lub margarynę stopić i ostudzić.
2. Do miski dać zsiadłe mleko cukier,cukier waniliowy,kakao ,powidło śliwkowe i cynamon.Dokładnie zmiksować,dodać mąkę z sodą,wymieszać,na koniec wlać ostudzone masło lub margarynę.
3. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm i piec około 1 godzinę w temperaturze190.
4. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Rady: Można ciasto polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz