środa, 18 marca 2015

Serowe bułeczki.

Domowe pieczywo jest najlepsze.Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację.Według mnie najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem.Zapraszam.




Składniki:
 2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży
10 dag startego na dużych oczkach sera żółtego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

dodatkowo:
mąka do podsypania

Wykonanie:
1. Drożdże rozmieszać z cukrem,mlekiem i dwoma łyżkami mąki,przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny,żeby podrosły.
2. Po tym czasie dodać do mąki razem z solą,olejem i serem,zagnieść mięciutkie ciasto.Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut,żeby ciasto wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny,żeby bułeczki podrosły.
4. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz