niedziela, 29 marca 2015

Kruszaniec brzoskwiniowy.

Zapraszam na niezwykle kruche i pyszne ciasto. Mąka krupczatka sprawia, że ciasto jest delikatne w smaku.Takie ciasto możemy upiec z dowolnymi świeżymi owocami. Polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam. Upieczcie koniecznie, bo warto :)






 Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Pianka:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy.



2. Jedną część jasnego ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm. Następnie następnie na ciasto jasne rozkruszamy ciasto ciemne, na ciasto ciemne układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie ( dokładnie odsączone i osuszone z zalewy ).


3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na brzoskwinie, na koniec kruszymy drugą część jasnego ciasta.


4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanki do odmierzania składników użyłam o pojemności 250 ml.
Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych świeżych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz