piątek, 20 marca 2015

Kajmakowy sernik z kajmakową pianką i czekoladą.

Najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam.Bardzo pyszny i słodki.Kajmak idealnie pasuje do sera,do tego pyszna i delikatna pianka.Polecam do kawy i zapraszam.




Składniki:

 Ser:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
2 całe jajka
2 żółtka
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
niepełna szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )

Pianka:
2 szklanki śmietany kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
pół puszki gotowej masy kajmakowej ( 20 dag )
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag )

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtku. Do utartej masy dodajemy pozostałe składniki,budynie w proszku,proszek do pieczenia,ser i kajmak.Dokładnie ucieramy.

2. Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony sernik studzimy.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy kajmak i wystudzoną żelatynę,dokładnie miksujemy.

4. Piankę wykładamy na sernik.Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy piankę.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Najlepiej na całą noc.

5.Smacznego.

Rady:
 Zamiast śmietany kremówki możemy ubić dwie śmietany typu ,,Śnieżka''.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz