piątek, 20 marca 2015

Rolada makowo-śmietankowa.

Pyszna,lekka i delikatna,w sam raz do popołudniowej kawy.Zapraszam.




Składniki:
 Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki suchego maku
3 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1 łyżka żelatyny
cukier puder do smaku

Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać,dodać żółtka i wodę,dokładnie ubić.Na koniec dodać mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie wymieszać.


2. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową,o wymiarach 24 cm x 35 cm.


3. Biszkopt piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.Z gorącego zdjąć papier i zawinąć w ściereczkę,wystudzić.


 4.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę,dokładnie połączyć.


5. Kilka łyżek śmietany odłożyć do dekoracji.Na biszkopt rozsmarować śmietanę i zwinąć roladę.


6. Odłożoną śmietaną udekorować roladę wyciskając za pomocą szprycy rozetki.Gotową roladę wstawić do lodówki do stężenia.

7.Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza