sobota, 14 marca 2015

Eplesnltter-norweskie ciasto z jabłkami.

Przepis na to ciasto znalazłam na starej kartce z kalendarza,oczywiście wprowadziłam do przepisu własne zmiany.Ciasto wyszło idealnie pyszne.Pachnące sezamem i cynamonem.Ciasto podajemy na gorąco lub na zimno.Zapraszam.




Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
5 dag masła
3 łyżki cukru pudru
5 dag ziaren sezamu
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko

Dodatkowo:
2 twarde jabłka
cynamon
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,formujemy prostokąt o wymiarach około 32 cm x 22 cm,następnie zaginamy dwu centymetrowe brzegi.


3. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,kroimy w plasterki

4. Jabłka układamy na cieście i oprószamy cynamonem.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.

 5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz