piątek, 13 marca 2015

Lane kluseczki na rosole.

Pyszne i bardzo puszyste kluseczki z rosołem.Idealna zupa na chłodne dni,ponieważ bardzo mocno rozgrzewa.Jest również bardzo syta.




Składniki:
 1 udko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki (według uznania )

Kluseczki:
2 jajka
szczypta soli
mąka pszenna około 3-4 łyżki

Wykonanie:
1. Mięso oczyścić,umyć,zalać zimną wodą około półtora litra i gotować do miękkości.Gdy udko będzie miękkie wyjąć je,a wywar przecedzić.
2. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć,osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,następnie wrzucić do przecedzonego wywaru i gotować do miękkości.
3. Jajka wbić do kubka,dodać szczyptę soli i roztrzepać widelcem,następnie stopniowo dodawać mąkę i mieszać na jednolite ciasto.Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie.
4. Przygotowane ciasto wlać strumykiem do gotującego się rosołu ,chwilę zagotować,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dodać natkę pietruszki.

Rady: Udko możemy użyć do drugiego dania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz