poniedziałek, 30 marca 2015

Miodowy chlebek.

Zapraszam na niezwykle pyszny, puszysty i lekko słodki chlebek. Przepis jest bardzo prosty, więc zapewniam, że chlebek zawsze się udaje. Mnie najbardziej smakuje posmarowany masełkiem, oczywiście masełkiem dobrej jakości. Chleb polecam na śniadanie i kolację. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :)





Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam mąki pszennej tortowej typ 450 )
około 1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu prawdziwego
3 łyżki oliwy lub oleju
5 dag świeżych drożdży
półtorej bardzo małej łyżeczki soli

Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
olej do posmarowania formy
otręby pszenne do posypania formy


Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z miodem, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył ''.

2. Do mąki dajemy sól, oliwę lub olej, drożdże i stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto, wyrabiamy około 5 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

3. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek.


4. Uformowany bochenek wkładamy do formy keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej olejem i posypanej otrębami pszennymi. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


5. Po tym czasie pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

6. Upieczony chlebek studzimy, kroimy i smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Foremka o wymiarach około  35 cm x 11 cm x 7 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz