niedziela, 15 marca 2015

Kruche rogaliki z kajmakiem.

Do przygotowania tych rogalików postanowiłam użyć mąki krupczatki.Dzięki temu rogaliki zyskały ciekawy smak.Wyszły bardzo delikatne,kruche i rozpływające się w ustach.Zapraszam.





Składniki:

 Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
25 dag masła lub margaryny
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki mleka
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
pół puszki masy krówkowej ( 10 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
 1. Do miski dajemy suche składniki,następnie rozcieramy je opuszkami palców z masłem,aż powstaną małe grudki,wbijamy jajko i wlewamy mleko.Zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na sześć trójkątów.Na każdy trójkąt nakładamy porcje kajmaku i zwijamy formując rogaliki.
3. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 24 rogaliki.
Ciasto należy delikatnie wałkować i zawijać ponieważ jest bardzo kruche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz