niedziela, 15 marca 2015

Duńska zupa serowo-porowa.

Przepis na tę zupę znalazłam w książce kucharskiej ,,Kuchnia skandynawska'',oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany.Zupa wyszła bardzo pyszna i delikatna w smaku.Zapraszam.





Składniki:

1 duży por
1 cebula
20 dag serka topionego ( u mnie kremowy )
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany 18 %
sól i pieprz do smaku

dodatkowo:
15 dag startego żółtego sera

Wykonanie:

1. Por obieramy z wierzchnich liści,odcinamy część zieloną.Cebulę obieramy. Warzywa myjemy i osuszamy.
2. Następnie warzywa kroimy w cienkie półplasterki.
3. W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4. Serki topione przekładamy do miski,wlewamy około pół szklanki gorącej wody i mieszamy aż serki się rozpuszczą.Następnie do serków dajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
5. Serki wraz ze śmietaną wlewamy do zupy,chwilę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Gorącą zupę nalewamy na talerze i posypujemy startym serem żółtym.
7.Podajemy od razu gorącą.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz