piątek, 27 marca 2015

Kokosowe ciasteczka z mąki krupczatki

Do tych ciasteczek postanowiłam użyć mąki krupczatki, dzięki temu ciasteczka wyszły bardzo kruche. Pysznie pachną kokosem. Z przepisu wychodzi 20 ciasteczek. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, na piknik i dla dzieci. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)




Potrzebujemy:

Na ciasto:
półtorej szklanki mąki krupczatki
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
5 dag wiórek kokosowych

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych ciasteczek z maki krupczatki:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy okrągłe ciasteczka.


3. Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Następnie ciasteczka pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczone zdejmujemy z blaszki i studzimy.


5. Podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 20 sztuk ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz