niedziela, 15 marca 2015

Maślane bułeczki z rodzynkami.

Niezwykle mięciutkie,słodkie i pyszne bułeczki.Idealne na deser lub przekąskę.Zapraszam.




Składniki:
 2 szklanki mąki pszennej ( typ 450 )
2 łyżki cukru
2 dag drożdży
szczypta soli
pół szklanki ciepłego mleka
1 jajko
5 dag stopionego masła
10 dag rodzynek

dodatkowo:
łyżka stopionego masła do posmarowania bułeczek

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową mleka,dodajemy jajko,sól,rodzynki ,mąkę ,masło,zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby dodając pozostałe mleko.
2. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce ,żeby podrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy okrągłe bułeczki,układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około pół godziny w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy stopionym masłem,następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz