czwartek, 19 marca 2015

Rosołek z jaglanymi kluseczkami.

Pyszna i rozgrzewająca zupa.Jaglane kluseczki robiłam pierwszy raz i wyszły bardzo smaczne.Bardzo pasują do rosołu.Zapraszam.




Składniki:
 4 skrzydełka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
sól,pieprz
koperek (według uznania )
natka pietruszki ( według uznania )

kluseczki:
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
sól,pieprz
2 łyżki mąki pszennej
półtorej łyżki bułki tartej
pół małej cebuli
1 łyżka oleju

Wykonanie:
1. Skrzydełka oczyszczamy,myjemy,osuszamy,dajemy do garnka,zalewamy zimną wodą,około półtora litra. Marchewkę i pietruszkę obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do mięsa i gotujemy do miękkości.Miękkie skrzydełka wyjmujemy a wywar przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy posiekany koperek i pietruszkę.
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie smażymy na oleju do miękkości i lekkiego zrumienienia.
3. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Ugotowaną przekładamy do miski,dodajemy łyżeczkę masła,mieszamy i na kilka minut przykrywamy pokrywką.Po tym czasie kaszę studzimy.
4. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajko,dodajemy mąkę pszenną,bułkę tartą,usmażoną cebulę i koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieszamy.
5. W garnku gotujemy osoloną wodę,łyżką wrzucamy niewielkie kluseczki i gotujemy około 5 minut.Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kluseczki i przekładamy do rosołku.
6.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz