Niezwykle mięciutkie i bardzo pyszne.Z przepisu wyszło mi 35 oponek.Idealne z filiżanką kawy lub herbaty.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
20 dag sera białego półtłustego
5 łyżek cukru
1 żółtko
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
olej do smażenia (około 2 szklanki)
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy do miski,dodajemy
cukier,cukier waniliowy,mleko,olej,sól,żółtko.Ucieramy na puszystą
masę,stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy
ciasto.
2.Ciasto wałkujemy na stolnicy,szklanką wykrawamy krążki,a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.
3. W garnku rozgrzewamy olej.Smażymy oponki z obu stron po kilka minut.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku.
4. Białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier
będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy oponki.Odstawiamy do
zastygnięcia lukru.
5.Smacznego.
Z twarogiem muszą być smaczniejsze takie oponki :-)
OdpowiedzUsuńSą niezwykle mięciutkie:)
Usuń