Taką sałatkę możemy podać jako dodatek do drugiego dania,lub jako samodzielną przekąskę.Zapraszam:)
Składniki:
pół główki dużej czerwonej kapusty lub 1 mała
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jabłko
sól i pieprz do smaku
kilka kropli soku z cytryny (według uznania )
Wykonanie:
1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy,
płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do
miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie odcedzamy i studzimy.
2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Do dobrze przestudzonej kapusty dodajemy jabłko,majonez i jogurt
naturalny. Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z
cytryny, dokładnie mieszamy.
4. Surówkę odstawiamy na chwilę, żeby składniki przegryzły się.
5. Podajemy.
6.Smacznego.
Nie jadłam takiej suróweczki, smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Surówka jest bardzo smaczna:)
UsuńDawno nie jadłam surówek, a to z powodu mojego brzucha, a to wszystko tak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak nie można jeść to trudno:)
Usuń