niedziela, 10 stycznia 2016

Surówka z czerwonej kapusty.

Taką sałatkę możemy podać jako dodatek do drugiego dania,lub jako samodzielną przekąskę.Zapraszam:)




Składniki:
 pół główki dużej czerwonej kapusty lub 1 mała
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jabłko
sól i pieprz do smaku
kilka kropli soku z cytryny (według uznania )

Wykonanie:
 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy, płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dokładnie odcedzamy i studzimy.
2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Do dobrze przestudzonej kapusty dodajemy jabłko,majonez i jogurt naturalny. Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy.
4. Surówkę odstawiamy na chwilę, żeby składniki przegryzły się.
 5. Podajemy.
6.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Nie jadłam takiej suróweczki, smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam surówek, a to z powodu mojego brzucha, a to wszystko tak smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń