Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do
bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki są wyraziste w smaku i
mają ładny zielony kolor.Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.Do ich przygotowania użyłam zdrowego sproszkowanego młodego jęczmienia od SKWORCU .Zapraszam:)
Składniki:
3 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego
mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do mąki dodajemy sól,młody jęczmień,wyrośnięte drożdże i
stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1
godzinę żeby wyrosło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części.Każdą część ciasta dzielimy na
trzy części i toczymy wałeczki,następnie pleciemy jak warkocze.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
4.Smacznego.
Domowe najlepsze! A jeszcze w formie takich kształtnych warkoczy:)Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJeszcze z młodym jęczmieniem nie miałam do czynienia ale wszystko przede mną :) Bułeczki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMłody jęczmień trzeba po prostu polubić,ma bardzo wyrazisty smak:)
OdpowiedzUsuń