Pyszne i niezwykle mięciutkie drożdżowe oponki.Udekorowane lukrem i cukrową posypką.Z porcji wyszło mi około 40 sztuk.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag drożdży
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki oleju
1 łyżka octu lub spirytusu
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia(około 2 szklanki)
mąka do podsypania
cukrowa posypka do dekoracji
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć
ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 minut,żeby wyrosły.
2. Jajko,żółtka,cukier waniliowy i pozostały cukier utrzeć na puszystą masę.
3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,ocet,ciepłe
mleko.Zagnieść ciasto,pod koniec dodać olej.Ciasto powinno być
miękkie,jeśli jest zbyt twarde dodać ciepłego mleka.Dokładnie
wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę,aż
podwoi swą objętość.
4.Po tym czasie ciasto wałkujemy ,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na
środku wycinamy kieliszkiem dziurki.Układamy na stolnicy posypanej mąką i
odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
5.Olej rozgrzewamy w garnku,smażymy oponki z obu stron na lekko brązowy kolor.Osuszamy na papierowym ręczniku.
6.Białko ucieramy kilka minut z cukrem pudrem,do uzyskania odpowiedniej
konsystencji lukru.Cukier dodajemy stopniowo,jego ilość zależy od tego
jak duże mamy białko.
Gotowym lukrem dekorujemy oponki,posypując cukrową posypką.
7.Smacznego.
Pyszne muszą być ! Ja jeszcze nie miałam okazji piec oponek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam upiec;)
Usuń