Takie jabłka możemy przygotować na deser.Robi się je bardzo szybko i są
tanie w przygotowaniu.Kasza jaglana i jabłka to bardzo pyszne
połączenie.Kardamon nadaje deserowi ciekawy smak.Do przygotowania deseru użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i mielonego kardamonu od ECOBLIK .Zapraszam:)
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
8 średnich jabłek
4 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
mielony kardamon według uznania
cukier trzcinowy do smaku
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie,dokładnie osączamy,następnie przekładamy
do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia
całego płynu często mieszając.
2.Jabłka myjemy,osuszamy i wydrążamy środek,uważając,żeby nie uszkodzić spodu.
Formę do pieczenia smarujemy masłem.
3.Do kaszy dodajemy rodzynki,wiórki kokosowe,cukier do smaku i
kardamon,dokładnie mieszamy.Następnie wydrążone jabłka napełniamy kaszą.
4.Tak przygotowane jabłka układamy w formie do pieczenia i pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do miękkości.Podajemy od
razu gorące.
5.Smacznego.
Pycha ! Dla każdego po takim zdrowym jabłuszku i deser z głowy :)
OdpowiedzUsuńOj było pysznie i zdrowo:)
UsuńFajny pomysł , z kaszą jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asia.Pyszne są z kaszą:)
Usuń