czwartek, 7 stycznia 2016

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą.

Pyszny i niezwykle pachnący sernik.Piernikowe ciasto i cynamonowa polewa jak najbardziej pasują do sernika.Do przygotowania polewy użyłam wspaniałego cynamonu mielonego cejlońskiego od SKWORCU .Serniczek polecam z filiżanką aromatycznej kawy.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki kopiaste łyżki śmietany 12 %
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika

Masa serowa:
1 kg sera na sernika ( gotowego w wiadereczku )
4 duże jajka
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 budynie waniliowe
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
1 kopiasta łyżeczka cynamonu mielonego cejlońskiego
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy,wsypujemy budynie w proszku i proszek do pieczenia,dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy.Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 80 minut do zrumienienia.Upieczony sernik studzimy.
4.Kakao,cukier i cynamon przekładamy do garnka,dodajemy odrobinę gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
5. Gotową polewą polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
5.Smacznego.

4 komentarze: