Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około 2 szklanki ciepłej wody
Farsz:
50 dag kiszonej cebuli
1 szklanka kaszy jaglanej
sól i pieprz do smaku
1 cebula
olej do smażenia
przyprawa do dań z kapusty
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 duża cebula
masło do smażenia
Wykonanie:
1.Kapustę płuczemy,odcedzamy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Miękką dokładnie odcedzamy i drobno kroimy,przekładamy z powrotem do garnka. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienia,następnie przekładamy razem z olejem do garnka,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kapusty,całość dusimy przez kilka minut cały czas mieszają.przesmażoną kapustę studzimy. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Studzimy. Przestudzoną kaszę dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.
2.Do mąki wsypujemy sól i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
4.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.Następnie odcedzamy.
5.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.
6. Ugotowane pierogi nakładamy na talerze i polewamy cebulką z masłem.Podajemy.
7.Smacznego.
Ja niestety nie mogę za bardzo jeść kapusty, ale skosztowałabym ze dwa takie smakowite pierożki ;)
OdpowiedzUsuńKapusta jest bardzo zdrowa,ale tak jak piszesz nie każdy może jeść.
Usuń