Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 ząbek czosnku
6 suszonych pomidorów
oliwa z suszonych pomidorów według uznania
sól i pieprz do smaku
przyprawa węgierska według uznania
Wykonanie:
1.Soczewicę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Następnie studzimy.
2. Do przestudzonej soczewicy dodajemy obrany ząbek czosnku i suszone pomidory.Całość miksujemy blenderem na gładką masę.Na koniec dodajemy oliwę z suszonych pomidorów (około 3 łyżki ) i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i dowolnymi przyprawami.
3.Smacznego.
Rady:
Ilość oliwy jest dowolna,chodzi o to ,żeby pasta nie była zbyt sucha.
Spróbowała bym takiej pasty, więc kromeczką się częstuje na kolacje ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam,już częstuję:)
UsuńŚwietna pasta:)
OdpowiedzUsuńDzięki Bogusia:)
UsuńSmakowita :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń