Takie kotleciki to smaczna odmiana od zwykłych kotletów.Kasza jaglana jest bardzo zdrowa,więc warto ją jeść,posiada wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu.Ja często po nią sięgam.Do przygotowania kotlecików użyłam wspaniałej i ekologicznej kaszy jaglanej od ECOBLIK .Zapraszam:)
Składniki:
30 dag fileta z kurczaka
pól szklanki kaszy jaglanej
1 bułka namoczona i odciśnięta
1 jajko
bułka tarta do panierowania
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do kurczaka i dań z drobiu według uznania
olej do smażenia
1 łyżeczka koperku suszonego
Wykonanie:
1.Kaszę jaglaną płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie zalewamy gorącą
wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Następnie kaszę
studzimy.
2.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy razem z bułką w maszynce.
3.Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę, jajko,przyprawy,koperek i dokładnie
mieszamy.Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłe kotleciki i
obtaczamy w bułce tartej.
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienia.Usmażone
osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy.
5.Smacznego.
Pyszne są takie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń