piątek, 15 stycznia 2016

Drobiowe kotleciki z kaszą jaglaną.

Takie kotleciki to smaczna odmiana od zwykłych kotletów.Kasza jaglana jest bardzo zdrowa,więc warto ją jeść,posiada wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu.Ja często po nią sięgam.Do przygotowania kotlecików użyłam wspaniałej i ekologicznej kaszy jaglanej od ECOBLIK .Zapraszam:)


 


Składniki:
 30 dag fileta z kurczaka
pól szklanki kaszy jaglanej
1 bułka namoczona i odciśnięta
1 jajko
bułka tarta do panierowania
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do kurczaka i dań z drobiu według uznania
olej do smażenia
1 łyżeczka koperku suszonego

Wykonanie:
1.Kaszę jaglaną płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Następnie kaszę studzimy.
2.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy razem z bułką w maszynce.
3.Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę, jajko,przyprawy,koperek i dokładnie mieszamy.Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienia.Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy.
5.Smacznego.

2 komentarze: