wtorek, 12 stycznia 2016

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i żółtym serem.

Tak przygotowane filety z kurczaka są bardzo smaczne i bardzo syte.Proste i tanie w wykonaniu.Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.Do przyprawienia pieczarek użyłam niezwykle aromatycznej suszonej natki pietruszki oraz bogatej mieszanki ziół prowansalskich w których w skład wchodzą: rozmaryn,cząber,liść laurowy,tymianek,bazylia,oregano,mięta,szałwia i kwiat lawendy.Przyprawy otrzymałam od SKWORCU .Zapraszam:)

 


Składniki:
50 dag fileta z kurczaka
sól i pieprz do smaku
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
50 dag pieczarek
zioła prowansalskie według uznania
suszona natka pietruszki według uznania
30 dag sera żółtego

Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry.Każdy plaster rozklepujemy tłuczkiem do mięsa i oprószamy solą i pieprzem.Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości i zrumienienia.
2.Pieczarki obieramy i płuczemy,następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki.Pieczarki dusimy na rozgrzanym oleju do miękkości,odparowania całego płynu i lekkiego zrumienienia pieczarek.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.
3. Na usmażone kotlety nakładamy porcje pieczarek,sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach,posypujemy natką pietruszki.Zapiekamy kilka chwil w gorącym piekarniku do roztopienia się sera.Podajemy.
4.Smacznego.

6 komentarzy: