sobota, 9 stycznia 2016

Pasta z soczewicy i warzyw.

Bardzo smaczna pasta na kanapki,pożywna i bardzo syta,bardzo wyrazista w smaku.Do tego tania w przygotowaniu i bardzo zdrowa.Do przyprawienia pasty użyłam czubrycy czerwonej od RAFEX . Jest to aromatyczna mieszanka cząbru,czosnku,chili,papryki słodkiej,papryki ostrej i kozieradki.Zapraszam.:)




Składniki:
pół szklanki czerwonej soczewicy
1 pietruszka
2 marchewki
1 cebula
1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól do smaku
czubryca czerwona według uznania

Wykonanie:
1.Warzywa obieramy,płuczemy,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy i studzimy.
2.Soczewicę zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu.Studzimy.
3. Do przestudzonych warzyw dodajemy soczewicę i koncentrat pomidorowy,całość miksujemy blenderem na gładką masę.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i czubrycą.
4.Smacznego.

Rady:
 Czubryca czerwona jest dość pikantna,więc należy dać jej według uznania.Ja dałam pół łyżeczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz