czwartek, 21 stycznia 2016

Drożdżowe słone precelki.

Takie precelki możemy podać na śniadanie lub kolację. Pulchne i pyszne. Z przepisu wychodzi 16 sztuk.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki śmietany 12 %
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
białko do posmarowania precelków
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz roztarte drożdże i zagniatamy mięciutkie ciasto.


 2.Następnie z ciasta odrywamy kawałki ciasta, na posypanej mąką stolnicy toczymy długie wałeczki i formujemy precelki.



3.Przygotowane precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem.



4.Następnie precelki pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.



 5.Smacznego.


2 komentarze:

  1. Domowe precelki to bym pochrupała ;) Więc częstuje się chociaż jednym :-)

    OdpowiedzUsuń