Takie precelki możemy podać na śniadanie lub kolację. Pulchne i pyszne. Z przepisu wychodzi 16 sztuk.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki śmietany 12 %
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
białko do posmarowania precelków
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki dodajemy
pozostałe składniki oraz roztarte drożdże i zagniatamy mięciutkie
ciasto.
2.Następnie z ciasta odrywamy kawałki ciasta, na posypanej mąką stolnicy toczymy długie wałeczki i formujemy precelki.
3.Przygotowane precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
lub folią aluminiową. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce
żeby podrosły. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem.
4.Następnie precelki pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
5.Smacznego.
Domowe precelki to bym pochrupała ;) Więc częstuje się chociaż jednym :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)Już częstuję;)
Usuń