Racuszki z kaszy manny i mąki krupczatki mają inną strukturę niż
racuszki z mąki pszennej,według mnie też mniej wpijają oleju w trakcie
smażenia.Są pyszne,idealne na podwieczorek.Z przepisu wychodzi 16 sztuk.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka mąki krupczatki
pół szklanki kaszy manny
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
około 150 ml mleka
1 jabłko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1.Jajka miksujemy z solą,cukrem,cukrem waniliowym,proszkiem do
pieczenia,kaszą manną i mąką krupczatką,stopniowo wlewamy mleko i
miksujemy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
2.Jabłko myjemy,osuszamy i obieramy,następnie usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Starce jabłko przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej
strony.Następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Usmażone placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5.Smacznego.
Ładniutkie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńŚlicznie ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń