Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
2 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki orkiszowej ciemnej
pół szklanki pestek słonecznika
Dodatkowo:
1 jajko
kilka łyżek pestek słonecznika
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i niewielką ilością ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki pszennej dodajemy wyrośnięte drożdże,jajko,mąkę orkiszową,sól,pestki słonecznika i stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąka stolnicy formujemy podłużne bułki.
3.Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem.Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami słonecznika.Bułki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
4.Następnie pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5.Smacznego.
Też lubię domowe pieczywko, ale niestety bułeczki z mojego piekarnika gazowego w większości nie wychodzą za smaczne :/
OdpowiedzUsuńJa piekę w elektrycznym i zawsze wychodzą idealne.Mogę poczęstować:)
UsuńOj z miłą chęcią bym się poczęstowała, zwłaszcza na jutro na śniadanko ;)
UsuńJuż rzucam pyszną bułeczką:)
UsuńFajne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
Usuń