Takie danie jest bardzo syte.Możemy je przygotować na piątkowy bezmięsny
obiad.Wykonanie łazanek nie jest trudne,a są dużo smaczniejsze od
kupnych.Do przyprawienia kapusty użyłam przyprawy do bigosu i młodej kapusty od RAFEX .Zapraszam:)
Składniki:
Kapusta:
50 dag kapusty kiszonej
2 duże cebule
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa do bigosu i dań z kapusty
Łazanki:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka oleju
sól do gotowania łazanek
Wykonanie:
1. Kapustę płuczemy,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju.
Usmażoną cebulę przekładamy do kapusty razem z olejem na którym się smażyła.
Całość przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do dań z kapusty.
2. Do mąki dodajemy sól,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto
wałkujemy,kroimy w paski,a następnie w kwadraty.Pokrojone łazanki
układamy na posypanej mąką stolnicy i zostawiamy na około pół godziny do
podsuszenia.
3.Następnie łazanki gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości,odcedzamy.
Ugotowane łazanki przekładamy do gorącej kapusty i dokładnie mieszamy.Podajemy.
4.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz