piątek, 22 stycznia 2016

Łazanki z kiszoną kapustą.

Takie danie jest bardzo syte.Możemy je przygotować na piątkowy bezmięsny obiad.Wykonanie łazanek nie jest trudne,a są dużo smaczniejsze od kupnych.Do przyprawienia kapusty użyłam przyprawy do bigosu i młodej kapusty od RAFEX .Zapraszam:)


 

Składniki:
 Kapusta:
50 dag kapusty kiszonej
2 duże cebule
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa do bigosu i dań z kapusty

Łazanki:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka oleju
sól do gotowania łazanek

Wykonanie:
1. Kapustę płuczemy,przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości,następnie dokładnie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju. Usmażoną cebulę przekładamy do kapusty razem z olejem na którym się smażyła. Całość przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do dań z kapusty.





2. Do mąki dodajemy sól,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto wałkujemy,kroimy w paski,a następnie w kwadraty.Pokrojone łazanki układamy na posypanej mąką stolnicy i zostawiamy na około pół godziny do podsuszenia.


3.Następnie łazanki gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości,odcedzamy. Ugotowane łazanki przekładamy do gorącej kapusty i dokładnie mieszamy.Podajemy.





4.Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz