Pyszne i bardzo delikatne ciasto, idealne do popołudniowej niedzielnej kawy. Delikatny
biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka,
gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest wyjątkowo pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
4 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jabłkowa:
70 dag jabłek ( waga po obraniu)
cukier do smaku
2 zielone galaretki
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
gorąca woda ( kilka łyżek )
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
około 16 sztuk herbatników
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i
chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie
mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o
wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15
minut.
Upieczony biszkopt studzimy.
2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie
kroimy w kostkę i odważamy 70 dag.
Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami gorącej
wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcie się
jabłek, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w
proszku, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Masę jabłkową studzimy.
Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się.
Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
4. Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
5. Kakao i cukier przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak
żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy
kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z
ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
6. Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
7. Smacznego.
Ciacho wygląda bardzo smacznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i takie jest:)
UsuńWyglada przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPycha! Masa jabłkowa, czekolada, śmietana- ach czegoż chcieć więcej?:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam,że ciasto jest pyszne:)
Usuń