Domowe zapiekanki są najlepsze.Bardzo pyszne i bardzo syte,więc z
powodzeniem mogą być na obiad.Upiekłam nawet chrupiące bagietki,do tego
aromatyczne przyprawy.Moja rodzina była zachwycona.Do przyprawienia pieczarek użyłam przyprawy śródziemnomorskiej ,a do przyprawienia sosu pomidorowego pomidorów suszonych z bazylią i czosnkiem od RAFEX .Zapraszam:)
Składniki:
3 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem według uznania
Pieczarki:
50 dag pieczarek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa śródziemnomorska według uznania
Dodatkowo:
30 dag startego sera zółtego
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej,mlekiem i
wodą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól i olej,zagniatamy
ciasto,jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze ciepłego mleka lub
wody.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w
ciepłe miejsce żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części,następnie formujemy na
posypanej mąką stolnicy na podłużne bagietki.
Uformowane bagietki układamy na blaszkach posmarowanych masłem i od razu
pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do
zrumieniania.
2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy
olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy uważając,żeby za mocno
nie zrumienić.Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy do miękkości
warzyw i zgęstnienia sosu.Na koniec sos przyprawiamy do smaku
solą,pieprzem i przyprawami.
3. Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w
plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do
miękkości i odparowania całego płynu.Na koniec pieczarki lekko rumienimy
i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą śródziemnomorską.
4.Bagietki przekrawamy na pół,każdą smarujemy sosem pomidorowym,układamy
pieczarki i posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach.
5. Tak przygotowane zapiekanki układamy na blaszkach na których piekły się
bagietki i zapiekamy kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się
roztopi.Podajemy gorące.
6.Smacznego.
Takie domowe zapiekanki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńTakie domowe zapiekanki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam,że najlepsze:)
UsuńJa nie jestem fanką zapiekanek, ale mąż by już oszalał na ich punkcie :)
OdpowiedzUsuńMy od czasu do czasu lubimy takie domowe zapiekanki:)
Usuń