niedziela, 10 stycznia 2016

Domowe zapiekanki z pieczarkami.

Domowe zapiekanki są najlepsze.Bardzo pyszne i bardzo syte,więc z powodzeniem mogą być na obiad.Upiekłam nawet chrupiące bagietki,do tego aromatyczne przyprawy.Moja rodzina była zachwycona.Do przyprawienia pieczarek użyłam przyprawy śródziemnomorskiej ,a do przyprawienia sosu pomidorowego pomidorów suszonych z bazylią i czosnkiem od RAFEX .Zapraszam:)




Składniki:
 3 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem według uznania

Pieczarki:
50 dag pieczarek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
przyprawa śródziemnomorska według uznania

Dodatkowo:
30 dag startego sera zółtego

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,2 łyżkami mąki pszennej,mlekiem i wodą,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól i olej,zagniatamy ciasto,jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze ciepłego mleka lub wody.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części,następnie formujemy na posypanej mąką stolnicy na podłużne bagietki. Uformowane bagietki układamy na blaszkach posmarowanych masłem i od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumieniania.





2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy uważając,żeby za mocno nie zrumienić.Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.Na koniec sos przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawami.




3. Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.Na koniec pieczarki lekko rumienimy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą śródziemnomorską.


4.Bagietki przekrawamy na pół,każdą smarujemy sosem pomidorowym,układamy pieczarki i posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach.





5. Tak przygotowane zapiekanki układamy na blaszkach na których piekły się bagietki i zapiekamy kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się roztopi.Podajemy gorące.




6.Smacznego.


5 komentarzy:

  1. Takie domowe zapiekanki są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe zapiekanki są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie jestem fanką zapiekanek, ale mąż by już oszalał na ich punkcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My od czasu do czasu lubimy takie domowe zapiekanki:)

      Usuń