Pyszne i chrupiące,troszkę inne od tradycyjnych.Jeżeli ciasto jest za gęste i nie chce lać się przez lejek dolewamy jeszcze trochę mleka delikatnie mieszając z ciastem.Z przepisu wychodzi spora porcja faworków.Zapraszam:)
Składniki:
10 dag mąki pszennej
3 jajka
1 cukier waniliowy
około pół szklanki mleka
dodatkowo:
olej do smażenia ( około 2 szklanki )
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym,mlekiem i mąką pszenną na gładką masę.
2. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
3. Olej rozgrzać w garnku ,przez lejek lać ciasto tworząc różne
formy.Faworki piec z obu stron po kilka chwil.Upieczone wyjąc i osączyć
na papierowym ręczniku.
4.Faworki oprószyć cukrem pudrem.
5. Smacznego.
Przynajmniej jest trochę zabawy przy takich faworkach :) Jak przy laniu wosku ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
Usuń