Masa:
15 dag masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 łyżek kakao
półtorej szklanki drobno pokruszonych herbatników
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
pół szklanki drobno pokruszonych herbatników
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,następnie dodajemy kakao i drobno pokruszone herbatniki. ( herbatniki możemy zmielić w maszynce,lub włożyć do woreczka foliowego i za pomocą wałka do ciasta drobno pokruszyć )
2.Następnie z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Kuleczki układamy na tacy.
3.Kakao i cukier przekładamy do garnka,następnie mieszamy z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista. Kuleczki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w pokruszonych herbatnikach.
4.Przygotowane trufelki układamy na tacy do zastygnięcia polewy.
5.Smacznego.
Mąż prosi mnie o trufle już od miesiąca, chyba wreszcie będę musiała je zrobić ;) bo nam sam widok to i mi się ich zachciało ;)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić,bo takie trufelki są pyszne.Mam jeszcze przepis na bakaliowe,kiedyś dodam go na bloga;)
UsuńMmmm...bakaliowe trufelki też muszą być smaczne ;)
UsuńZobaczę jakie mam zdjęcia,bo to jedne z pierwszych moich zdjęć i jak będzie się nadawało to dodam przepis:)
UsuńMniam, mniam! Poproszę tak kilka sztuk na wynos:)))
OdpowiedzUsuńJuż częstuję:)
UsuńPyszne słodkości. Porywam kilka kuleczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i już częstuję:)
UsuńPyszne słodkości. Porywam kilka kuleczek :-)
OdpowiedzUsuńCudne i bardzo smakowite trufle :) Mniam :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPyszne trufelki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam te smakołyki :)
OdpowiedzUsuńChyba każdy je uwielbia:)
Usuń