Pyszne,domowe,chrupiące,najlepsze.Tym razem do ciasta dodałam mąki
krupczatki,która sprawia,że bułki są bardzo syte.Słonecznik uprażony
patelni jest bardzo chrupiący i wyczuwalny w bułkach.Idealne na
śniadanie lub kolację.Zapraszam:)
Składniki:
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki pestek słonecznika
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,dwoma łyżkami mąki pszennej i połową
ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe
miejsce.
Pestki prażymy na suchej i gorącej patelni,uważamy,żeby za mocno nie
przypiec.Studzimy.
2. Po tym czasie obie mąki dodajemy do miski,dodajemy wyrośnięte
drożdże,sól,pestki i pozostałe ciepłe mleko,następnie zagniatamy
ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w
ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części na posypanej mąką stolnicy
formujemy podłużne bułki.Bułki układamy na blasze posmarowanej masłem i
odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie bułki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5.Smacznego.
Bułeczki jak zawsze wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCudne wypieki robisz :)
OdpowiedzUsuń