Takie tortille możemy przygotować na przekąskę,ale również na obiad,ponieważ są bardzo syte.Z przepisu wyszło mi 6 sztuk.Do ich przygotowania użyłam aromatycznych ziół prowansalskich oraz przyprawę do kurczaka po Polsku od RAFEX .Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
około 120 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
pół kapusty pekińskiej
1 podwójny filet z kurczaka
olej do smażenia
przyprawa do kurczaka
50 dag pieczarek
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sos:
kilka łyżek majonezu
ketchup łagodny według uznania
papryka czerwona mielona według uznania
Wykonanie:
1. Ciasto:
Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto,ciasto nie może być zbyt luźne.
Następnie formujemy kulę,przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części.
Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki o średnicy około 21-22 cm.
Następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni ,po kilka chwil z każdej strony.
2. Mięso:
Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w paski
i obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Mięso odstawiamy na około 30
minut.
3. Pieczarki:
Pieczarki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w
plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i smażymy do
miękkości i zrumienienia.Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i
ziołami prowansalskimi.
4. Sos:
Składniki sosu dokładnie mieszamy.
5. Kapusta:
Kapustę kroimy,najlepiej w cienkie paski.
6. Podanie:
Na placki tortilli nakładamy porcje kapusty,pieczarek,mięsa i sosu.Zawijamy i podajemy.
7.Smacznego.
ooooo na to mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńA,więc polecam zrobić:)
UsuńOj zjadłabym z wielką chęcią;)
OdpowiedzUsuńZapraszam lub polecam zrobić:)
Usuń