Pizzę lubi chyba każdy.Moja rodzina wręcz ją uwielbia.Tym razem
przygotowałam ją z sosem pomidorowym i pieczarkami.Jest tak syta,że z
powodzeniem możemy przygotować ją na obiad.Pizzę przyprawiłam niezwykle aromatycznymi ziołami prowansalskimi od SKWORCU Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
5 łyżek oleju
około 150 ml ciepłej wody
Sos pomidorowy:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone
Pieczarki:
25 dag pieczarek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
15 dag sera żółtego
zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier,wlewamy do mąki i
mieszamy razem widelcem,nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy
olej i sól,zagniatamy ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
2.Cebulę i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę.Na patelni
rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy ( uważamy
żeby za mocno nie przypiec ),następnie dodajemy pomidory pelati i całość
dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu.
Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą,pieprzem,ziołami
prowansalskimi,bazylią suszoną i oregano.Sos studzimy.
3. Pieczarki obieramy i płuczemy,następnie dokładnie osuszamy i kroimy w
plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do
miękkości.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
4.Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką
pszenną.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do
blaszki.Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy
pieczarki,posypujemy ziołami,bazylią i oregano.
5. Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do
zrumienienia.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na
tarce o dużych oczkach,zapiekamy chwilę,aż ser się roztopi.Podajemy.
6.Smacznego.
Pyszna , uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
OdpowiedzUsuńJest juz pozno, a mi zachcialo sie jesc, jak ogladam te apetyczne zdjecia :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi,że narobiłam Ci smaka:)
UsuńDziękuję za miły komentarz:)