piątek, 4 grudnia 2015

Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami.

W takim wydaniu śledzie są bardzo pyszne. Rodzynki nadają im ciekawego smaku. Takie śledzie warto przygotować na świąteczny stół. Śledzie podałam ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)




Składniki:
3 duże cebule
olej do smażenia
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
sól i pieprz do smaku
garść rodzynek
6 płatów śledziowych marynowanych w oliwie

Wykonanie:

1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2-3 łyżki ) wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości, uważamy, żeby cebulę za mocno nie przypiec.

3. Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę razem dusimy i na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

4. Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki. Dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

5. Śledzie możemy podawać od razu lub odstawić, żeby troszkę składniki się przegryzły.

6. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wspaniała przekąska na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Nie ukrywam,że tak przygotowane śledzie były pyszne:)

      Usuń