W takim wydaniu śledzie są bardzo pyszne. Rodzynki nadają im ciekawego
smaku. Takie śledzie warto przygotować na świąteczny stół. Śledzie podałam
ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)
Składniki:
3 duże cebule
olej do smażenia
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
sól i pieprz do smaku
garść rodzynek
6 płatów śledziowych marynowanych w oliwie
Wykonanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2-3 łyżki ) wrzucamy cebulę i
dusimy do miękkości, uważamy, żeby cebulę za mocno nie przypiec.
3. Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i
rodzynki, chwilę razem dusimy i na koniec przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Studzimy.
4. Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w kosteczkę lub cienkie
paseczki. Dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Jeżeli
będzie potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Śledzie możemy podawać od razu lub odstawić, żeby troszkę składniki się przegryzły.
6. Smacznego.
Wspaniała przekąska na świąteczny stół:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńNie ukrywam,że tak przygotowane śledzie były pyszne:)