Troszkę pracochłonny,ale warto go upiec ,bo jest bardzo pyszny.Możemy go również upiec na świąteczny stół.Piernik możemy dowolnie udekorować np.cukrową posypką.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto na piernik:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
6 jajek
4 szklanki mąki pszennej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wkładka:
4 jabłka
pół szklanki cukru
4 jajka
10 dag rodzynek
15 dag orzechów włoskich (drobno pokrojonych)
1 łyżeczka sody
półtorej szklanki mąki pszennej
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
cukier puder do smaku
25 dag masła lub margaryny
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżka masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Wykonanie:
1. Piernik:
Mleko,cukier i masło zagotować,następnie wystudzić.Do wystudzonej masy
dodać miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie
zmiksować.Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Ciasto przełożyć
do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35
cm.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto
wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Wkładka:
Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,zasypać cukrem i
odstawić na pół godziny.po tym czasie dodać żółtka,sodę,mąkę,orzechy
,rodzynki i wymieszać.Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Ciasto
przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,o
wymiarach 24 cm 35 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180
stopni.Upieczone wystudzić.
3. Masa:
W pół szklanki mleka rozpuszczamy budynie,resztę mleka gotujemy,wlewamy
rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Masło ucieramy z cukrem
pudrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy.
4. Upieczone placki przekładamy masą.
5. Polewa:
Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta
papka,dodać masło i chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając.
Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników.Polewa
powinna być gęsta i szklista.Gotową polewą udekorować piernik i
odstawić do zastygnięcia.
6.Smacznego.
Trochę więcej pracy przy takim pierniku, ale jego smak pewnie wszystkie trudy wynagradza ;) :)
OdpowiedzUsuńPracy dużo,ale jest pyszny:)
UsuńŚwietny piernik, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny piernik, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń