Takie paszteciki pysznie smakują z czerwonym barszczykiem. Są mięciutkie i pyszne. Idealne na świąteczny stół. Z przepisu wyszło mi 2 blaszki pasztecików. Koniecznie upieczcie. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
pół szklanki ciepłego mleka
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
Farsz:
50 dag pieczarek
1 cebula
olej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem.
Do mąki dodajemy roztarte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone
masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie
osączamy z wody i drobno kroimy. Następnie dusimy z cebulą do miękkości
na oleju, staramy się odparować cały płyn. Na koniec przyprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Studzimy.
3. Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część
wałkujemy na dość cienki prostokąt, następnie na prostokąt nakładamy
równomiernie pieczarki, rolujemy i kroimy roladki.
4. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.
5. Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.
6. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie blaszki pasztecików.
Bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńZjadła bym :) Pyszności takie paszteciki :-)
OdpowiedzUsuń