sobota, 19 grudnia 2015

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami.

Takie paszteciki pysznie smakują z czerwonym barszczykiem. Są mięciutkie i pyszne. Idealne na świąteczny stół. Z przepisu wyszło mi 2 blaszki pasztecików. Koniecznie upieczcie. Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
pół szklanki ciepłego mleka
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny

Farsz:
50 dag pieczarek
1 cebula
olej
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mąki dodajemy roztarte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.


2. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy. Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju, staramy się odparować cały płyn. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.


 3. Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt, następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki, rolujemy i kroimy roladki.


4. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.


5. Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.


6. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie blaszki pasztecików.

3 komentarze: