Pyszne ciasto pachnące miodem i orzechami. Piekę je najczęściej na Boże Narodzenie. Jest bardzo słodkie i bardzo kaloryczne.Ciasto najlepiej pokroić na drugi dzień,wtedy placki miodowe trochę zmiękną.
Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
pół kilo mąki tortowej
1 łyżeczka kopiasta sody oczyszczonej
szklanka cukru
5 łyżek miodu prawdziwego
Karmel:
1 szklanka orzechów włoskich(drobno pokrojonych)
5 łyżek cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
10 dag masła lub margaryny
Masa:
2 szklanki mleka
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
puszka masy krówkowej o smaku orzechowym(40 dag) z tego 3 łyżki dajemy do masy
Wykonanie:
1.Wszystkie składniki na karmel przekładamy do garnka, zagotowujemy cały
czas mieszając. Następnie lekko studzimy. Karmel powinien być ciepły,
ale nie gorący.
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części.
3.Każdą część ciasta wałkujemy i wykładamy do blaszek wyłożonych papierem
do pieczenia o wymiarach około 35 cm x 24 cm, nakłuwamy widelcem. Na
jedne ciasto wykładamy ciepły karmel.
4.Ciasta pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone studzimy.
5.Połowę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie,
następnie rozpuszczone budynie wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy
do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń studzimy.
6.Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo
dodajemy wystudzony budyń, oraz 3 łyżki masy kajmakowej i dokładnie
ucieramy.
7. Na placek bez karmelu nakładamy masę, następnie nakładamy resztę masy kajmakowej.
8. Na koniec kładziemy placek z orzechowym karmelem.
9. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
10.Smacznego.
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam:)
UsuńRobię podobne:) pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńRobię podobne:) pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest dość znane,a ja piekę je zawsze na Święta:)
UsuńDziękuję:)
U mnie to obowiązkowe ciasto na święta i wszelkie inne uroczystości :) Jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTo najbardziej ulubione ciasto:)
UsuńTak smacznie wygląda to ciasto, że sama siebie pytam "Czemu ja jeszcze go nie upiekłam ? ;) :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze można upiec:)
Usuń