Składniki:
Rozczyn:
5 dag drożdży świeżych
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki cukru
Ciasto:
2 i pół szklanki mąki pszennej
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 jajko
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,ciepłym mlekiem i mąką pszenną.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut,żeby drożdże ruszyły.
2. Do mąki dodajemy amarantus,jajko,sól,olej,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
3.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.
4.Uformowane bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby bułeczki troszkę podrosły.
5.Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.Z przepisu wyszło mi 8 bułek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz