wtorek, 8 grudnia 2015

Kruche ciasteczka z lawendą.

Lawendę użyłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.Doskonale sprawdziła się w ciasteczkach.Podczas pieczenia zapach po całym domu unosił się cudowny zapach.W upieczonych ciasteczkach jest lekko wyczuwalna.Lawenda zawiera wiele pozytywnych właściwości.Do wypieku ciasteczek użyłam wspaniałej i ekologicznej  lawendy od ECOBLIK .Zapraszam.:)





Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 łyżeczka suszonej lawendy
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,dodajemy pokruszoną lawendę i dokładnie zagniatamy.
2.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
3.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia.
4. Smacznego.


3 komentarze: