środa, 16 grudnia 2015

Piernik bez miodu.

Bardzo mięciutki piernik,który przełożyłam powidłem własnej roboty.Piernik jest bez miodu.Dodatkowo oprószyłam go cukrem pudrem,ale można polać go polewą czekoladową.Zapraszam:)




 Składniki:
 2 jajka
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 szklanka śmietany 12 %
4 łyżki gorącej wody

dodatkowo:
powidło do przełożenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. 4 łyżki cukru zrumienić na suchej gorącej patelni,do zrumienionego wlać 4 łyżki gorącej wody,mieszać aż cukier się rozpuści,powstanie lekko brązowy karmel.
2. Pozostały cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę,dodać sodę i przyprawę,dobrze utrzeć.Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę,na koniec dodać karmel i dobrze wymieszać.Ciasto jest dość gęste.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 24 cm x 35 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Upieczony piernik wystudzić i przekroić na 2 blaty.Przełożyć powidłem i oprószyć cukrem pudrem.
5.Smacznego.

4 komentarze: