Takie pierniczki są idealne na świąteczny stół,ponieważ ładnie się prezentują.Możemy je również zawiesić na choince.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
5 dag masła lub margaryny
pół szklanki miodu
3 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
10 dag owocowych landrynek
Wykonanie:
1. Masło stopić z cukrem i miodem,przestudzić.
2. Do mąki dać sodę,przyprawę,stopione składniki i jajko,następnie zagnieść ciasto.
3. Landrynki drobno potłuc.Ciasto wałkować szklanką wykrawać krążki,w
każdym krążku foremką wykroić środek i nałożyć pokruszonych landrynek.
4. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gdy landrynki lekko przestygną zdjąć z papieru.
6.Smacznego.
Rady:
Jeżeli papier nam się przyklei do witrażyków,należy je lekko zwilżyć wodą i delikatnie usunąć papier.
W tamtym roku robiłam, ale kruche ciasteczka z witrażykiem :) Śliczne są i smaczne takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMoje co prawda z tamtego roku,może i w tym się skuszę:)
UsuńAle cudowne :-)
OdpowiedzUsuńAle cudowne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńSuper pomysł:) Na choinkę idealne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń