Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 kopiaste łyżki śmietany 12 %
Farsz:
50 dag kapusty kiszonej
przyprawa do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 cebula
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie formujemy kulę i wkładamy na 60 minut do lodówki.
2. Kapustę płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę,następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Do kapusty dodajemy usmażoną cebulę wraz z olejem,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kapusty,całość smażymy kilka minut cały czas mieszając.Kapustę studzimy.
3.Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części.Każdą część wałkujemy na
prostokąt,następnie równomiernie rozsmarowujemy kapustę,zwijamy w rulon i
kroimy niewielkie roladki.
4.Roladki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.
5.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Podajemy.
7.Smacznego.
Czy można surowe zamrozić a później upiec w piekarniku???
OdpowiedzUsuńNie wiem,bo nigdy nie mroziłam.Lubię świeże potrawy,ale można spróbować.
UsuńMusi to być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZapewniam,że jest pyszne;)
Usuń