środa, 23 grudnia 2015

Kapuśniaczki w kruchym cieście.

Nie wyobrażam sobie świąt bez dań z kiszonej kapusty.Ten smak i zapach jest wyjątkowy.Na świąteczny stół możemy przygotować takie kapuśniaczki i podać z czerwonym barszczykiem.Zapewniam,że będzie pysznie.Smakują gorące jak i zimne.Do przyprawienia kapusty użyłam przyprawy do bigosu i młodej kapusty od RAFEX .Przyprawa ta to mieszanka wielu warzyw i przypraw:papryki słodkiej,czosnku,cebuli,pieprzu,kolendry,kminku,jałowca,liści laurowych,ziela angielskiego,całość wzbogacona aromatem grzybowym.Zapraszam:)




Składniki:

 Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 kopiaste łyżki śmietany 12 %

Farsz:
50 dag kapusty kiszonej
przyprawa do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 cebula

Dodatkowo:
 mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie formujemy kulę i wkładamy na 60 minut do lodówki.


 2. Kapustę płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Następnie dokładnie odcedzamy. Cebulę obieramy,kroimy w kostkę,następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Do kapusty dodajemy usmażoną cebulę wraz z olejem,przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kapusty,całość smażymy kilka minut cały czas mieszając.Kapustę studzimy.


3.Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części.Każdą część wałkujemy na prostokąt,następnie równomiernie rozsmarowujemy kapustę,zwijamy w rulon i kroimy niewielkie roladki.


4.Roladki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.


5.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


6.Podajemy.


 7.Smacznego.







4 komentarze:

  1. Czy można surowe zamrozić a później upiec w piekarniku???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem,bo nigdy nie mroziłam.Lubię świeże potrawy,ale można spróbować.

      Usuń