środa, 16 grudnia 2015

Piernik przekładany masą serową.

Pyszny i bardzo mięciutki.Może warstwy nie wyszły mi tak ładne jak chciałam ,ale ciasto wyszło idealnie pyszne.Zapraszam:)

 


Składniki:
 Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
4 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1 przyprawa do piernika
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka amoniaku
pół szklanki rodzynek
pół szklanki drobno posiekanych orzechów

Masa serowa:
1 kg sera białego ( w wiadereczku )
półtorej szklanki cukru
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
5 łyżek mleka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Wykonanie:
1.Masło,mleko i cukier zagotować i wystudzić.Do zimnego dać żółtka,przyprawę do piernika,przesianą mąkę z sodą i amoniakiem , dokładnie zmiksować.Wsypać orzechy o rodzynki.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
2.Ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno piec w tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia,przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do suchego patyczka.(Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą,żeby nie zgęstniało).
3.Upieczone i wystudzone pierniki na pół.
4.Masło utrzeć z cukrem,jajkami i serem.Przełożyć do garnka i cały czas mieszają gotować 10 minut.Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do gorącej masy,dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.Masę serową lekko przestudzić.
5. Krążki piernikowe przekładać na przemian masą serową.Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy.
6.Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak aby powstała gęsta papka,dodać masło i gotować na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i mieszać do połączenia się składników,aż polewa będzie gęsta i szklista.
7.Polewą udekorować ciasto i odstawić do stężenia,najlepiej na całą noc do lodówki.
8. Smacznego.

Rady:
Ciasto najlepiej przekładać w zamkniętej tortownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz