Gdy nie mamy czasu,żeby upiec tradycyjny makowiec możemy upiec oto taki
piegusek,którego dopełnieniem będzie lukier i pyszne owoce
kandyzowane.Takie ciasto z powodzeniem możemy upiec na świąteczny stół.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
pół szklanki suchego zmielonego maku
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Lukier:
1 białko
cukier puder ( kilka łyżek)
5 dag kandyzowanych owoców ( mieszanki keksowej )
Wykonanie:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą
masę,następnie dodajemy mak i chwilę ucieramy.Wsypujemy mąkę z proszkiem
do pieczenia i dokładnie ucieramy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie pianę
delikatnie mieszamy z ciastem.
2.Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach
około 21 cm x 25 cm.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170
stopni.Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i
kroimy w kwadraty.
3.Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
4. Lukrem polewamy pokrojone w kostki ciasto,lukier powinien trochę spływać
z kostek.Na koniec dekorujemy je owocami kandyzowanymi i odstawiamy do
zastygnięcia.Po tym czasie podajemy.
Rady:
Ja kupiłam gotowy suchy mielony mak.Ilość cukru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko.
Słodziutki makowiec :)
OdpowiedzUsuńOj słodziutki:)Dziękuję:)
Usuń